Забележителности

Хотел Аси

Забележителности и туристически атракции

Язовир Доспат

Язовир Доспат е разположен на река Доспат в Западни Родопи. Той е вторият по големина в България. Може да се лови шаран, кефал, пъстърва, каракуда. Пуснат е в действие през 1967 г. Има много наводнени от язовира територии, които са представлявали плодородна долина с житни култури. Предпочитано място от много хора за къмпинг, язовирът предлага идеални условия за тази дейност. Поради голямата си площ язовирът предлага многобройни места за отмора с красива гледка, ние избрахме като локация леснодостъпно място приблизително към средната част на язовира.

Резервирай Mечтаната Почивка


Парк-музей на Родопската чешма, град Доспат

В местността Келтепе е изграден единствения по рода си Парк-музей на Родопската чешма.Музеят представлява алеи, по които има изградени макети на 45 чешми и снимки на над 300, оригиналите на които са изградени и дарени за обществено ползване от жители на община Доспат. Посещението на Парк-музея предоставя добра възможност за излет сред природата и опознаване на един от най-характерните и традиционни за Доспат, занаяти - чешмарството.

Резервирай Mечтаната Почивка

Крайбрежна алея "Чинлии – яз. Доспат" - в непосредствена близост до гр. Доспат.

Алеята се движи по северното крайбрежие на язовир Доспат, като предлага достъп до места за риболов, кътове за отдих, както и красиви гледки към язовира. Алеята започва от разклон на главния път за Батак, след което се продължава в западна посока покрай залива “Чинлии” и в крайната част следва изкачване покрай овчарник отново до разклон на асфалтовия път Доспат – Батак. Общата дължина на алеята е 2.5км, а денивелацията – 130м.

Резервирай Mечтаната Почивка

Изглед на язовир Доспат - на 4км. от гр. Доспат.

Една от най забележителните и магнетични гледки в Родопите. Открива се панорама към целия язовир и град Доспат.

Резервирай Mечтаната Почивка


Местност "Стената" - на 5км от гр. Доспат.

Местност “Стената” е спиращо дъха местенце. Тя е сгушена в сърцето на Родопите, сред вековните дървета и опияняваща тишина, на височина 1200м, с уникална гледка към Сърница и яз.Доспат. Тук може да се организира барбекю с приятели или семейството, както и да се приготви храна върху тикла (камък).

Резервирай Mечтаната Почивка

Римски мост Кемера- на 5.5км. от гр. Доспат.

Римският мост Кемера на река Сърнена се намира в непосредствена близост до пътя между село Змеица и град Доспат. Реката преди години се е наричала Караджа Дере. Тя е приток на река Доспат. В близост има построената беседка. Мостът има идентична конструкция, като моста над Девинската река, но е малко по-голям.

Резервирай Mечтаната Почивка

Караджа дере (защитена местност)- на 2км. от гр. Доспат

Защитената местност Караджа дере се намира до град Доспат. Площта и е около 1 000 хектара. За защитена местност е обявена през 2008 г. с цел опазване на местообитанията на редки и защитени растителни и животински видове по поречието на река Сърнена и прилежащите и територии. Обособен е маршрут за най-често срещаните растения в района. Направени са мостчета и пътечки. Можете да видите и възстановените местообитания на видрата.

Резервирай Mечтаната Почивка

Водопад, с.Късак - на 5км. от гр. Доспат.

Водопадът се намира на 1,1км от село Късак, Доспат. Висок е около 8 метра, а под него има оформен кът за отдих с пейки и маси. Най-подходящото за посещение е по време на пролетното пълноводие или в началото на лятото. Достъпът до водопада е по черен път, а в края - по пътека. Преходът отнема около 35-40 минути.

Резервирай Mечтаната Почивка

Място за отдих "Чардака" - Любча - на 8км. от гр. Доспат

Сред красива борова гора на 1270м н.в. в местността “Авлии” край с. Любча е изградено място за отдих с обособени огнища, заслони, маси и пейки. Характерно за мястото са изградените чардаци и високи люлки, закрепени за дърветата. Достъпът е по черен път – 350м от разклона на асфалтовия път гр. Доспат – гр. Гоце Делчев, на 700м след разклона за с. Любча. Място за отдих “Чардака” е изградено от местни хора и се поддържа от тях в отлично състояние.

Резервирай Mечтаната Почивка

Екопътека „Римски мост“ – с. Любча- на 9км. от гр. Доспат.

Пътеката започва от центъра на с. Любча, след края на селото се движи по черен път между ниви и ливади. След 25-30 мин се достига до чешма, където маршрутът се отклонява вляво по пътека, спускаща се на серпентини към долината на Осинска река. По пътеката има останки от стар каменен път водещ към моста. Продължителността на маршрута е 1,8 км, денивелацията – 180 м, а преходът от центъра на селото отнема около час. Смята се, че мостът е построен около 2-3-ти век, а по него са запазени надписи на латински. В околностите на с. Любча има много исторически находки, като тук е намерен единствения в Родопите египетски бръмбар скарабей – част от кехлибарена огърлица.

Резервирай Mечтаната Почивка

СКАЛЕТО (скално образувание) - на 9.5км. от гр. Доспат.

Както в целите Родопи, така и в района на Доспат има множество артефакти и останки от древността, както и красиви природни забележителности.Едно от тези интересни места е "Скалето", западно от село Црънча. Мястото е древно светилище, използвано през късната Бронзова и през Желязната епоха. То представлява скално образувание, около което са се извършвали тракийски езически ритуали. В близост до местността Брез е открита могила с височина 2м. и диаметър 20-25м..Край село Црънча са запазени останки от древен тракийски и римски път, свързващ населеното място с Беломорието

Резервирай Mечтаната Почивка

Дяволската пътека, 12 км от град Доспат

Дяволската пътека се намира до село Борино, Девин. Пътеката обхваща територия от около 20 кв.км и има 2 стартови точки - северна и южна. Тя е високоатрактивна и е реализирана в два кръга - малък кръг (3,8км) и голям кръг (10,2км), които са свързани и имат една изходна точка. Най-ниската точка на маршрута е 945м, а най-високата е 1356м. За посетителите са изградени информационни кабини, чешми, обзорни площадки /една от тях е Орлово око/, заслони, множество дървени мостове и платформи. Най-атрактивна е частта с преминаването под естествения скален Дяволски мост и през стеснения ждреловиден участък.

Резервирай Mечтаната Почивка

Язовир Широка поляна, 13 км от град Доспат

Язовир Широка поляна се намира в борова гора на надморска височина 1500 м в Западните Родопи, на около 30 км от Батак. Погледнат от пътя, който го обикаля изглежда, сякаш е образуван от много на брой малки язовири, имащи отделни стени. Това се получава заради неравния терен на дъното, състоящ се от планински дерета. Бреговете на язовира са трудни за достигане и са далеч от пътя. Язовирът притежава голямо разнообразие на видове риба и е много посещаван от туристи и спортни риболовци. Като локация, до която да навигирате, избрахме леснодостъпно място с чудесна гледка към язовира.

Резервирай Mечтаната Почивка

Екопътека "Барутин - вр. Чуката - Касъка" - на 11км от гр. Доспат.

Екопътеката започва от обособено място за отдих на главния път Доспат – Девин, преди разклона за с. Касък. Пътеката е маркирана с железни колове и указателни табели, като на няколко места са изградени места за отдих с маси, пейки и беседки. На вр. Чуката (1300м н.в.) е изградено панорамно място за отдих, предлагащо гледки към долината на р. Доспат и околностите. След връх Чуката маршрутът продължава по пътека, която е стръмна и ерозирала на места, като по малко панорамно било се спуска до селото. Реката се пресича по дървен мост, като оттук може да се продължи през центъра на селото и втори мост към останките от раннохристиянска базилика, намираща се в непосредствена близост над пътя за с. Бръщен. Цялото трасе е с продължителност 8км и денивелация 300м като преминаването му отнема 2 до 3 часа.

Резервирай Mечтаната Почивка

Тракийско светилище и крепост Дженевра- на 13км от град Доспат

Тракийското светилище и крепост Дженевра се намира на връх Манастира, край град Девин. Смята се, че светилището датира от III век пр.н.е. Храмът е бил на бог Дионис и е функционирал векове наред. Крепостта е дълга 150 м. От нея днес са останали само руини. Дженевра се издига на скалист хълм, което я прави още по-интересна дестинация, заради откриващата се гледка.

Резервирай Mечтаната Почивка

Южнородопска екопътека- на 14км от град Доспат

Южнородопската екопътека е известна още под името Дяволската пътека. Намира се в Родопите, близо до Девин. Общата и дължина е 18,5 км. По пътя могат да се видят 4 водопада, най-високият от които достига 20 м. Интерес представлява и скалното образувание Дяволския мост.

Резервирай Mечтаната Почивка

Ягодинска пещера, на 14км от град Доспат

Ягодинската пещера е разположена в Родопите, само на 3 км от село Ягодина. Дълга е над 10 километра и е разположена на три нива с постоянна температура от 6 градуса. Входът и изходът й са изкуствено прокопани тунели. Тук е открито древно жилище на майстори-грънчари. Пещерата е известна и се отличава със своите безброй сталагмити, сталактити, сталактони, пещерни перли и „леопардови кожи“, които представляват различно оцветени скални слоеве. До пещерата пътят е доста тесен, поради това от Тешел се предлагат маршрутни превози. Пред самата пещера има ресторант и паркинг. Повече информация може да намерите тук.

Резервирай Mечтаната Почивка

Буйновското ждрело,на 15км от град Доспат

Буйновското ждрело представлява пролом на Буйновска река в Родопи планина. Дължината му е около 10 км. Известно е и с голямо разнообразие на животински и растителни видове, като голяма част от тях са защитени. За района са характерни многобройните чешми, които са изградени от местните жители. Меандрите на Буйновска река са предпочитано място за къмпингуване, отдих и лагеруване през летните месеци на годината.

Резервирай Mечтаната Почивка

Панорамна площадка Орлово око, на 15км от град Доспат

Панорамната площадка Орлово око се намира до село Ягодина. Тя е монтирана на връх Свети Илия с височина 1563 метра. Контрукцията ѝ е стоманено-бетонна и издържа товар до три тона. Под Орлово око се намира живописното Буйновко ждрело, а изгледът е към Пирин, Рила, Родопите и планините в Гърция. Пътят до площадката е черен, проходим само с джипове, а услугата се предлага в селото. Местните препоръчват да не се изкачва върха в лошо време, защото там падат много гръмотевици. Повече информация може да намерите тук.

Резервирай Mечтаната Почивка

Музей на мечката, на 19км от град Доспат

Музеят на мечката се намира северно от Триград, в Родопите. Той е посветен на живота на кафявата мечка и представя интересни факти като любими местообитания, поведение при среща с тях, опасности, свързани с тяхната популация. Има и автентични записи на мечки, вълци и лисици. Могат да се видят и отливки на стъпки на животните.

Резервирай Mечтаната Почивка

Мечешки водопад, на 19км от град Доспат

Мечешкият водопад е в непосредствена близост до град Девин, в ляво от местността Лъката, намираща се накрая на девинската екопътека Струилица-Калето-Лъката. До водопада се стига като се преминава мост, намиращ се в най-далечния край на пътеката, след което през пътека, минаваща между две постройки, чрез която се изкачва в планината.

Резервирай Mечтаната Почивка

Триградско ждрело, на 19км от град Доспат

Триградското ждрело представлява пролом на Триградска река в Родопите. Дължината му е общо 7 км, но същинското ждрело е около 2-3 км. То е на трето място по дължина в България след Буйновското и Трънското ждрело. Ждрелото представлява отвесни варовикови скали, ограждащи течението на Триградска река, която влиза в пещерата Дяволското гърло, излиза като голям карстов извор след 530 м и се слива с Буйновска река. На височина 180 м се издига западната стена на ждрелото, а източната достига от 300-350 м височина. Разстоянието между двете стени в началото на ждрелото е около 300 м, но в по-северните части става около 100 м. Харамийската пещера се намира в източния склон на ждрелото.

Резервирай Mечтаната Почивка

Връх Унден, на 14км от град Доспат

Връх Унден се намира в рида Дъбраш в Западните Родопи. Висок е 1667 метра. Върхът е обрасъл със смърчова, борова и букова гора. Наблизо се намира резерват Тъмната гора, а в държавна дивечовъдна станция Дикчан, в чиято територия е Унден има 2 хижи. Има прокаран черен път до подножието на върха, а под него има паметна плоча и място за отдих. Преди навлизане в Дикчан е желателно да се оведомят служителите на станцията, защото често на територията ѝ се провеждат ловни мероприятия.

Резервирай Mечтаната Почивка

Дяволското гърло (пещера), на 19км от град Доспат

Дяволското гърло е пещера, близо до Триград, в Родопите. По вид е пропастна пещера, която се е формирала след пропадане на земни пластове. Името си носи от формата на изхода й, който наподобява дяволска глава. Основната й част представлява огромна зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканите. Тук зимува най-голямата в България, а и на Балканския полуостров колония на пещерен дългокрил прилеп. Една от легендите от времето на траките говори, че именно в тази пещера Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика.

Резервирай Mечтаната Почивка

Местност Вълчи камък - на 19км. от гр. Доспат

Местността Вълчи камък е разположена на около 1400 м надморска височина, североизточно от с. Гьоврен, област Смолян, в Родопи планина. До там се стига по черни пътища, като е препоръчително автомобилът да е високопроходим. Там се намира най-високата панорамна площадка на Балканският полуостров. Има още една атракция на която се качвате и наблюдавате края на Родопите, вижда се Пирин планина, Рила, Гръцките Родопи, връх Перелик, Карлък и други. Източник: www.zapadnirodopi.com

Резервирай Mечтаната Почивка


Пишете ни